Dandelion – Paardenbloem

EEN ODE AAN DE PAARDENBLOEM!

De Paardenbloem wordt al lang als een geneeskrachtig kruid gebruikt.  De naam ‘ officinale’  betekend dat het in de middeleeuwen al als een geneesmiddel werd gezien en altijd op voorraad moest zijn in de ‘officina’  (apotheek). 

De bloemen zijn goudgeel en  deze composiet heeft alleen lintbloemen met een groen omwindsel.

Wat is de geneeskrachtige werking van de Paardenbloem?

De Paardenbloem is algeheel versterkend en opbouwend!

Spijsvertering

Stimuleert de spijsvertering en verhoogt de eetlust. Verhoogt de aanmaak van spijsverteringssappen en de opname van stoffen. Ondersteund de lever; bij lever en galproblemen en gevolgen daarvan (bijvoorbeeld oogproblemen, huidproblemen).

Urinewegstelsel

Diuretisch; voert vocht af en stimuleert de nieren.

Vanwege de werking op de lever en nieren worden afvalstoffen beter afgevoerd. Hierdoor verminderd acne en puistjes. Door de werking op de lever, goed voor oogklachten.

WAT GEBRUIK JE VAN DE PAARDENBLOEM?

Tinctuur en azijn: de wortel in het voorjaar. Beetje blad en bloem mogen erbij!

Thee: Verse bloemen, blad en wortel. Bij droging kan de bloem niet gebruikt worden omdat er dan pluis ontstaat.

De bloemen en bladeren kunnen ook gebruikt worden voor salades en de mooie gele lintbloemen kunnen verwerkt worden in jam en siropen. 

RECEPT PAARDENBLOEMGELEI

Ingrediënten:

  • 3 handjes gele lintbloemen van de Paardebloem (de groene bloembodem zoveel mogelijk verwijderen, dit geeft een bittere smaak)
  • 250 ml water
  • 200 gram geleisuiker

Wil je minder suiker gebruiken? Experimenteer dan ook eens met chiazaad. Dit kun je ook als geleermiddel gebruiken. Het wordt wel iets dunner en het kan de houdbaarheid wel beinvloeden.

Doe de lintbloemen in het water en verwarm. Zet de warmtebron uit als het bijna kookt. Daarna laat je het enkele uren trekken (ongeveer 4 uur). Daarna kun je de lintbloemen eruit zeven. Voeg daarna de  geleisuiker toe, roer even door en breng het daarna aan de kook. Laat het ongeveer 4 minuten inkoken en giet het over in schone glazen potjes. Draai meteen de deksel op de pot en zet de pot even ondersteboven. Daarna blijft het enkele maanden houdbaar. 

 

RECEPT PAARDENBLOEMhoning

Ingrediënten:

  • 3 handjes gele lintbloemen van de Paardebloem (de groene bloembodem zoveel mogelijk verwijderen, dit geeft een bittere smaak.
  • 250 ml water
  • 200 gram (kokosbloese) suiker

Doe de lintbloemen in het water en verwarm. Zet de warmtebron uit als het bijna kookt. Daarna laat je het enkele uren trekken (ongeveer 4 uur). Daarna kun je de lintbloemen eruit zeven. Voeg daarna de  suiker toe, roer even door en breng het daarna aan de kook. Laat het ongeveer 4 minuten inkoken en giet het over in een schone fles.

Written by Kruidenzusje

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NIEUWSBRIEF!