Birthday

cake!

It’s my birthday!

Voor mijn verjaardag bakte ik een heerlijke sinaasappel cake en een chocoladetaart! Ik plaatste het op social media en er kwamen veel reacties van mensen die het recept graag wilde hebben! Via deze weg deel ik mijn recepten. Ik haal mijn inspiratie altijd uit allerlei kookboeken en probeer de recepten dan altijd te ‘veganizen’, Deze keer is het weer goed gelukt!

 

 

Chocoladetaart!

 

 

 

Recept Chocoladetaart 

(De taart bestaat uit twee bodems die je op elkaar stapel).

Ingrediënten

(Voor 1 bodem)

  • 175 gram plantaardige boter
  • 175 gram bruine suiker
  • 150 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • half zakje bakpoeder
  • 75 ml plantaardige melk
  • 60 ml zonnebloemolie

(Bovenstaande doe je dus 2 keer)

Tussen de bodems heb ik een jam gedaan. 

Glazuur:

  • 175 gram pure vegan chocolade
  • 75 gram plantaardige boter
  • 1 el plantaardige melk
  • Versiering naar keuze (ik koos voor mokkaboontjes en geraspte sinaasappelschil)

Aan de slag!

Warm de oven voor op 170 graden. Vet de bodem in en bekleed met bakpapier. 

Mix de boter en suiker door elkaar met een keukenmachine of mixer. Voeg de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, melk en olie toe en mix tot alles gemengd is. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm (ik had er een van 24 cm doorsnee). Als je twee bakvormen hebt van dezelfde doorsnee kun je dus meteen 2 bodems maken. 

Bak de bodem af in 30 minuten op 170 graden.

Haal de bodems uit de vorm en laat ze afkoelen.Ga verder met het glazuur. 

Smelt de boter, chocola, en melk au bain marie. Roer af toe even door. Wanneer alles gesmolten is laat je het iets afkoelen, dan is het beter te verdelen over de bodems.

Ondertussen verdeel je wat jam over 1 bodem en leg je hier de andere bodem bovenop. Tip: als je de bodems wil draaien kun je dit het beste doen met behulp van een 2 borden op elkaar met de bodem ertussen. Daarna is het even lastig om ze netjes op elkaar te krijgen. Als het iets beschadigt maakt dit niet heel veel uit. Je kunt het nog mooi afwerken met het glazuur. 

Daarna ga je de glazuur over de taart verdelen en versier naar keuze. 

 

 

SINAASAPPELCAKE

 

 

 

Recept Sinaasappelcake

Ingrediënten

  • 2  a 3 grote sinaasappels
  • 275 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 2 el chia zaad
  • 90 ml zonnebloemolie

Glazuur:

  • 75 gram poedersuiker
  • 2 tl sinaasappelschil 
  • 2 theelepels sinaasappelsap
  • Versiering: sinaasappelschil en chia zaad. 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de cakeblik in. 

Rasp de sinaasappelen met behulp van een fijne rasp. Snij de sinaasappels in tweeën en pers het sap eruit. Je moet ongeveer 180 ml sinaasappelsap hebben. Als je te weinig hebt kun je het wat aanlengen met water of plantaardige melk. 

Meng in een kom de bloem, bakpoeder, suiker, chia zaad, sinaasappelschil en het zout. Voeg dan de olie en sinaasappelsap toe. Meng alles goed door elkaar (het kan wat klonten). Doe het beslag in een cakevorm en bak in  25 minuten gaar. 

Maak ondertussen het glazuur door de poedersuiker, sinaasappelsap en schil te mengen. Hoe meer poedersuiker, hoe steviger de glazuur wordt. 

Haal de cake uit de oven, laat afkoelen en verdeel het glazuur erover. Maak het helemaal af door er nog wat sinaasappelschil en chia zaad overheen te sprenkelen!