SPRING TIME

WELKOM IN HET VOORJAAR!

Het voorjaar….wat een heerlijke tijd! Alles begint weer te groeien en te bloeien! De wereld ontwaakt. Het voorjaar is de tijd van de schoonmaak. Een schoonmaak van de ruimte om ons heen maar ook van onze eigen lichaam en geest. Wat is dat mooi om dit te doen met de kracht van de natuur! Laat je verrassen welke kruiden, die je vast wel eens hebt gezien in de natuur, je hierbij kunnen ondersteunen. Denk aan de Brandnetel en Paardenbloem. Mooie kruiden die in het voorjaar uitlopen en echt in hun kracht staan. Ze willen ons vertellen dat ze ons kunnen helpen en ondersteunen. 

De eerste kruiden die gaan groeien zijn hele goede de lichaamsreinigers, zoals Brandnetel en Paardenbloem. Dit zijn aanvullende kruiden, boordevol vitaminen en mineralen, en geven je een goede boost in het voorjaar na je winterslaap! 

MADELIEFJE

Het lieve meizoentje.. Je gebruikt je bloemetjes voor in de thee of versiert er je salade mee. Wist je dat je de bloemetjes ook kunt laten trekken in een olie? Daar kun je een fijne lichaamsolie van maken die heel fijn is voor je spieren!

KLEEFKRUID

Een heel reinigend kruid voor je lymfeklieren! Je kunt hier dus een goede thee van maken!

BRANDNETEL

Brandnetel is vaak niet geliefd bij veel mensen, maar ze is geweldig voor je lichaam! Een echte reiniger en opbouwer! Je gebruikt de bovenste topjes van de Brandnetel! Hier kun je een thee van maken, een lichaamsolie en zelfs een hele gezonde brandnetelsoep! 

VLIERBLOESEM

De zoete Vlierbloesem is één van mijn favorieten! Zo veelzijdig en heel gezond bij alle beginnende griepjes! Van Vlierbloesem kun je uiteraard een thee maken maar je kunt haar ook verwerken in met name zoete lekkernijen zoals gebak, siroop of jam! 

Ga op zoek naar de mooie Vlier en oogst de bloemen, verwijder zo veel mogelijk de takjes. Daarnaast kun je ze ook uiteraard ook heel goed drogen voor later gebruik! 

PAARDENBLOEM

De Paardenbloem is een echte oppepper voor in het voorjaar! Ik word zelf ook helemaal blij van die gele bloemen die je nu overal ziet! Je graaft de wortel op voor een reinigende thee of zet de wortel drie weken in appelazijn! Na drie weken zeef je de azijn af en heb je je eigen Paardenbloemelixer gemaakt! Je neemt drie keer daags een theelepel ervan aangelengd met wat water en eventueel wat zoetigheid zoals agavesiroop. De bloemen en bladeren van de Paardenbloem kun je ook gewoon eten (oogst ze dan wel op een schone plek). Deze bloemen kunnen in een salade bijvoorbeeld. 

Ik heb dit jaar een heerlijke Paardenbloemjam gemaakt! Wil je dit ook maken? Hier volgt het recept!

RECEPT PAARDENBLOEMJAM

Ingrediënten:

 • 2 handjes gele lintbloemen van de Paardebloem (de groene bloembodem zoveel mogelijk verwijderen, dit geeft een bittere smaak)
 • 250 ml water
 • 150 gram suiker
 • 7 gram agar agar (geleermiddel)

Je kunt ook geleisuiker gebruiken voor het maken van jam. In dat geval laat je de agar agar weg. 

Doe de lintbloemen in het water en verwarm. Zet de warmtebron uit als het bijna kookt. Daarna laat je het enkele uren trekken (ongeveer 4 uur). Voeg daarna de  agar agar toe en suiker toe, roer even door en breng het daarna aan de kook. Laat het even sudderen en pureer het geheel. Ik zeef de lintbloemen er niet uit maar pureer dit mee. Dit geeft extra smaak en kleur aan de jam. 

Bewaar de jam in een schone glazen pot in de koelkast. 

 

RECEPT VOORJAARSKRUIDENPESTO

In het voorjaar maak ik ook altijd een voorraad pesto van heerlijke voorjaarskruiden! De vogelmuur en veldkers groeien hier rijkelijk en moeten uiteindelijk plaats maken voor de moestuinplanten. Hoe fijn is het dan om ze gewoon te gebruiken voor een lekkere pesto! Ik doe er ook altijd een beetje Daslook of Look zonder Look bij! Ook heerlijke voorjaarskruiden met een knoflooksmaakje!

Ingrediënten:

 • 3 flinke handen voorjaarskruiden
 • 75 ml olijfolie
 • 1 teentje knoflook (optioneel, als je veel daslook gebruikt dan laat je deze weg)
 • 2 eetlepels edelgistvlokken 
 • 2 theelepels noten (pijnboompitten zijn het lekkerst, maar ik pak eigenlijk altijd gewoon noten die ik op dat moment in huis heb)
 • 1 tl citroensap
 • Eventueel nog wat zout en peper 

Was de kruiden af en laat ze even drogen. Pureer ze daarna samen met de olijfolie. Is het te dun? Voeg dan wat kruiden toe. Als het nog te dik is dan voeg je nog wat olijfolie toe. 

Doe daarna de knoflook, edelgistvlokken, citroensap en noten erbij en pureer het geheel nog eens. Breng op smaak met zout en peper. 

Bij Kruidenzusje kun je nu volop genieten van het voorjaar! Zo kun je zelf aan de slag met de Voorjaarskruiden DIY kit waarmee je heerlijke voorjaarsproducten kunt maken voor inwendig en uitwendig gebruik! 

paardenbloem