Wasmiddel maken met planten

klimop en paardenkastanje!

Wasmiddel maken met planten! Ja dat kan! In sommige planten zitten veel zeepstofjes (saponinen) die zorgen dat je ze kunt gebruiken voor het maken van wasmiddel!

RECEPT VOOR WASMIDDEL MET KLIMOP

Ingrediënten en benodigdheden

  • 30 gram klimop
  • 500 ml water
  • Blender of staafmixer
  • Pan
  • Zeef
  • Trechter
  • Bewaarfles voor je wasmiddel
  • Eventueel etherische olie en vloeibare zeep

Hoe ga je te werk?

Doe de klimop samen met het water in een blender. Dan zie je als het goed is al dat het gaat schuimen! Dat zijn de zeepstofjes!

Daarna verwarm je het in een pan. Laat het een paar minuten goed inkoken. Daarna zeef je de klimop uit het water. Leg een kaasdoek of uitgeklapte theefilter in je zeef om alle kleine deeltjes op te vangen. Giet het aftreksel in een bewaarfles en klaar is je wasmiddel.

Je kunt de wasmiddel nog versterken door er wat geraspte Marseille zeep of Castille zeep aan toe te voegen. Warm het afgezeefde klimopaftreksel nog even op en voeg de gerapte zeep toe. Laat het oplossen en giet het daarna over in een fles. Reken ongeveer 20 gram per liter aftreksel.

Wil je het nog een extra lekker geurtje geven? Voeg dan enkele druppels etherische olie toe aan je wasmiddel (of voor het wassen in je wasverzachterbakje).

VOEG PAARDENKASTANJE TOE!

Er zijn uiteraard meerdere manieren om paardenkastanje toe te voegen aan wasmiddel. Je kunt  de verse paardenkastanjes ontdoen van hun schil, ze drogen en vermalen tot poeder. Dit kun je toevoegen aan je wasmiddel of het poeder gewoon in je wasmachine doen.

Ik heb vele gedroogde paardenkastanjes in huis… maar met schil. De schil geeft een bruin-rood achtige kleur af in heet water en dit wil ik niet bij mijn was. Hoe heb ik dit opgelost?

Laat de paardenkastanjes weken in kokend water en ontdoe ze van de schil. Wanneer je ze gepeld hebt laat je ze 20 minuten koken. Zo worden ze zacht en kun je ze pureren en toevoegen aan vloeibare wasmiddel. In mijn geval is dit dus de wasmiddel met klimop. De paardenkastanjes zijn goed voor de witte was.  Een scheutje natuurazijn is weer goed voor de donkere was!