Wasmiddel maken met planten
klimop en paardenkastanje!
Wasmiddel maken met planten! Ja dat kan! In sommige planten zitten veel zeepstofjes (saponinen) die zorgen dat je ze kunt gebruiken voor het maken van wasmiddel!
RECEPT VOOR WASMIDDEL MET KLIMOP
Ingrediënten en benodigdheden
- 30 gram klimop
- 500 ml water
- Blender of staafmixer
- Pan
- Zeef
- Trechter
- Bewaarfles voor je wasmiddel
- Eventueel etherische olie en vloeibare zeep
Hoe ga je te werk?
Doe de klimop samen met het water in een blender. Dan zie je als het goed is al dat het gaat schuimen! Dat zijn de zeepstofjes!
Daarna verwarm je het in een pan. Laat het een paar minuten goed inkoken. Daarna zeef je de klimop uit het water. Leg een kaasdoek of uitgeklapte theefilter in je zeef om alle kleine deeltjes op te vangen. Giet het aftreksel in een bewaarfles en klaar is je wasmiddel.
Je kunt de wasmiddel nog versterken door er wat geraspte Marseille zeep of Castille zeep aan toe te voegen. Warm het afgezeefde klimopaftreksel nog even op en voeg de gerapte zeep toe. Laat het oplossen en giet het daarna over in een fles. Reken ongeveer 20 gram per liter aftreksel.
Wil je het nog een extra lekker geurtje geven? Voeg dan enkele druppels etherische olie toe aan je wasmiddel (of voor het wassen in je wasverzachterbakje).
VOEG PAARDENKASTANJE TOE!
Er zijn uiteraard meerdere manieren om paardenkastanje toe te voegen aan wasmiddel. Je kunt de verse paardenkastanjes ontdoen van hun schil, ze drogen en vermalen tot poeder. Dit kun je toevoegen aan je wasmiddel of het poeder gewoon in je wasmachine doen.
Ik heb vele gedroogde paardenkastanjes in huis… maar met schil. De schil geeft een bruin-rood achtige kleur af in heet water en dit wil ik niet bij mijn was. Hoe heb ik dit opgelost?
Laat de paardenkastanjes weken in kokend water en ontdoe ze van de schil. Wanneer je ze gepeld hebt laat je ze 20 minuten koken. Zo worden ze zacht en kun je ze pureren en toevoegen aan vloeibare wasmiddel. In mijn geval is dit dus de wasmiddel met klimop. De paardenkastanjes zijn goed voor de witte was. Een scheutje natuurazijn is weer goed voor de donkere was!
Wat bijzonder! Wat weten we veel niet meer. Ik ga het maken. Tot hoeveel graden kan je dit wasmiddel gebruiken?
Dank je wel Jolanda! Ik was hier altijd op 30 of 40 graden. Voor de wasmiddel maakt het niet echt uit op hoeveel graden je wast, er zit geen grens aan. Dus je kan het gewoon gebruiken zoals je nu je reguliere wasmiddel gebruikt.
Klopt het dat je het alleen voor de donkere was kunt gebruiken?
Hoi! Ik gebruik het voor alle wassen en dit gaat prima! Het is een basiswasmiddel. Je kunt voor de donkere was nog wel natuurazijn toevoegen en voor de witte was wat kastanjes (alleen het witte binnenste van de kastanje).
Wauw klimop dat groeit in Nederland weelderig. Wat een mooie tip en bedankt voor het delen.
Hoeveel wasmiddelgebruik je voor een bolle trommelen hoe lang kan je het wasmiddel bewaren?
Ja goed toch! Graag gedaan hoor! Ik gebruik 1 bolletje wasmiddel (van die bolletjes niet normaal altijd bij vloeibaar wasmiddel zitten, daar heb ik een aantal van verzameld). Ik maak altijd een voorraad voor ongeveer 2 maanden dus ik zolang blijft het wel goed. Dan maak ik wel een combi met geraspte zeep en etherische olie.
Hi, dank voor het delen. Wat bedoel je? Is het houdbaar voor 2 maanden wanneer je er etherische olie en geraspte zeep erbij doet? Hoe werkt dat/ hoeveel. kan dat zonder zeep. Hoe bewaar je deze (kamertemperatuur of koelkast)?
Hoi! Ja het is zeker twee maanden houdbaar als je er wat gerapte zeep/ etherische olie bij doet. Een scheutje azijn kan ook (voor de donkere was). Ik doe ongeveer 20 gram per liter aftreksel. Etherische olie doe ik ongeveer 20 druppels per liter aftreksel. Het kan uiteraard ook zonder zeep. Echter is het dan wel minder lang houdbaar, ongeveer enkele weken. Je kunt dit echt op gevoel doen hoor. Als het nog fris en hetzelfde ruikt dan kun je het gewoon nog gebruiken! Ik bewaar het gewoon in de schuur waar het redelijk een contante temperatuur is van 18 graden en dat gaat prima.
Wij hebben het hier ook geprobeerd en de was is schoon en geurloos. Enige is wel dat het waszakje wit was en nu grauwig grijs. Er zaten verder geen lichte kleuren in de was, maar ik ben huiverig om het op lichte was uit te proberen.
Overigens maken wij er niets van, hebben gewoon de bladeren zonder stengel gescheurd in het zakje gedaan. Werkt ook prima en kost minder werk 🙂
Als iemand tips of ervaring rondom de verkleuring heeft, hoor ik het graag.
Wat een leuke tip! Voor de witte was zou je ook de paardenkastanje kunnen gebruiken!
Hoe lang is het houdbaar?
Hoi! Het is een aantal maanden houdbaar. Wanneer je er nog wat geraspte zeep in oplost dan kun je de houdbaarheid verlengen.
Welke zeep gebruik je dan bv?
Wat een mooie tip. Wij hebben net klimophaag gerooid omdat ie zo vaak gesnoeid moest worden. Maar schoonmama heeft nog zat😅
Superleuk! Ik gebruik verschillende soorten zeep eigenlijk. Soms ook met een lekker geurtje. De beste voor de was is echter wel castille zeep of marseillezeep.
Bedankt voor dit leuke recept! Ik vraag me alleen af waarom je het moet doorkoken? Mijn variant bleef helaas ook transparant, anders dan de groene melkachtige substantie in de fles op het plaatje.. Heb ik wellicht iets fout gedaan?
Hoi! Het koken is nodig om alle stofjes goed uit de plant te kunnen trekken. Op de foto is wat zeep toegevoegd, daardoor is het wat melkachtiger.
Hoi, kan je dit ook niet gewoon als shampoo gebruiken? Toevoegen aan bicarbonaat?
HOI! JE KAN KLIMOP OOK GEBRUIKEN IN EEN SHAMPOO INDERDAAD. BI CARBONAAT BEN IK ZELF GEEN VOORSTANDER VAN VOOR UITWENDIG GEBRUIK OMDAT DIT INVLOED KAN HEBBEN OP DE ZUURGRAAD VAN JE HUID. JE KUNT ER WEL WAT ZEEP IN LATEN OPLOSSEN OF HET VERRIJKEN MET WAT ETHERISCHE OLIE.