VLIERBLOESEM AZIJN

ELDER ELIXER

In het voorjaar komen er aan de vlierbomen prachtige en heerlijk indringende ruikende witte bloemschermen. Deze vlierbloesem werd vroeger ook wel de ‘huisapotheek’ genoemd. Het werkt zuiverend en vult aan, een mooie steun voor je weerstand. Daarnaast ondersteund het je lijf om via de huid afvalstoffen af te voeren. Ze zet het lijf aan om te gaan zweten. Daarnaast is ze slijmoplossend en dus een goede bondgenoot bij verkoudheid. Vlierbloesem oogst je in het voorjaar en de bessen in de herfst.. Ik maak thee, tinctuur of azijn van verse of gedroogde vlierbloesem die mij, en mijn kindjes, enorm helpt! Daarom wil ik graag dit recept van Vlierbloesem azijn graag met je delen! 

Wist je dat dat appelazijn ook erg gezond is? Appelazijn ondersteund je immuunsysteem, stimuleert je bloedcirculatie en helpt tevens de afvalstoffen sneller af te breken. Het is antibacterieel en desinfecterend en ontstekingsremmend. Wat een geweldige combinatie met de vlier!

BENODIGDHEDEN

  • 500 ml biologische appelazijn
  • 5 flinke lepels gedroogde vlierbloesem (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • Een schone pot of fles.
  • Stukje bakpapier of stof. 

AAN DE SLAG!

Ga op zoek naar de Vlierbloesem. Oogst enkele schermen welke je kunt drogen of meteen verwerken. Let op! Je gebruikt alleen de bloemetjes, de takjes mogen er niet bij. Je kunt de schermen wat uitschudden waardoor de bloesem loslaat. Doe de gedroogde of verse vlierbloesem in een pot of fles. Overgiet de bloemen met bio appelazijn tot aan de rand van fles. de appelazijn moet ongeveer voor 3/4 verzadigd zijn met plantenmateriaal.

Bedek dan de pot of fles met een stukje stof of bakpapier en sluit af met een dop/ deksel. Je wilt niet dat het materiaal van de dop (vaak ijzer) reageert met de azijn, vandaar dat er een doekje tussen gaat. Voorzie de fles met een etiket waarop je de naam en datum zet.

Zet dit 3 weken op een koele en donkere plaats en schud deze de eerste week dagelijks om. Na 3 weken zeef je de azijn af en bewaar je in een schone fles in de koelkast voorzien van etiket. Het blijft best lang goed omdat je appelazijn erg lang kunt bewaren.

Hoe gebruik je deze Elder Elixer van appelazijn? Neem 3 x daags een theelepel en meng het met wat water en eventueel wat agave siroop. Ik vind de combinatie van zuur en zoet echt zalig! Daarnaast kun je de azijn gebruiken als basis voor je vinaigrette over je salade!

ENJOY!