Herfst
Ragout
Tamme kastanjes – Noten – Champignons
In de herfst valt er veel eetbaars te vinden in de natuur! Ik ging in de herfstvakantie op zoek naar noten en tamme kastanjes. Ik maak er elk jaar weer een ritueel van om een ragout te maken van tamme kastanjes op ons houtkacheltje!
Hierbij deel ik het recept met jou!
RECEPT
TAMME KASTANJES- NOTEN- CHAMPIGNONS RAGOUT
INGREDIENTEN:
- 700 gram tamme kastanjes
- 10 kastanjechampignons
- 2 handjes walnoten/ hazelnoten
- 80 gram plantaardige boter
- 800 ml plantaardige melk (amandel of haver)
- 80 gram bloem
- Kruiden zoals knoflook, peterselie, mosterdzaad, rozemarijn, zout en peper
AAN DE SLAG
De tamme kastanjes moeten eerst gepeld worden. Dit gaat makkelijker als je ze eerst even een 10 minuten laat voorkoken. Dan laat de schil wat makkelijker los.
De gepelde kastanjes doe je weer in een pan met water en breng dit aan de kook. Laat het ongeveer 20 minuten koken.
Laat ondertussen de boter smelten in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat de bloem even garen. Voeg vervolgens de melk toe en laat indikken. Dit doe je door het even goed in te laten koken. In de tussentijd voeg je naar wens kruiden toe.
Zeef de kastanjes uit het water en voeg dit toe aan de ingedikte saus. De kastanjes vallen niet echt uit elkaar dus heb ik het nog even gepureerd met een staafmixer.
Tot slot gaan we nog fijngesneden champignons en noten toevoegen. Bak deze even in een koekenpan en voeg ze toe aan je ragout!
De ragout kun je op vele manieren gebruiken;
- In zelfgemaakte pasteibakjes
- Als ‘herfstsaus’ bij pasta
- Als basis voor een herfstsoep (maak de ragout dan nog iets dunner met haverroom en voeg wat bouillon toe)
ENJOY!