Tamme kastanje!

Tamme kastanjes vind je in de herfst in grote prikkelende bolsters. Ze zijn eetbaar en je kunt ze gebruiken in ragout, drankjes en zelf als meel in brood.

Tamme kastanje ragout!

In de herfst valt er veel eetbaars te vinden in de natuur! Ik ging in de herfstvakantie op zoek naar noten en tamme kastanjes. Ik maak er elk jaar weer een ritueel van om een ragout te maken van tamme kastanjes op ons houtkacheltje!

Hierbij deel ik het recept met jou!

RECEPT

TAMME KASTANJES- NOTEN- CHAMPIGNONS RAGOUT

INGREDIENTEN:

  • 700 gram tamme kastanjes
  • 10 kastanjechampignons
  • 2 handjes walnoten/ hazelnoten
  • 80 gram plantaardige boter
  • 800 ml plantaardige melk (amandel of haver)
  • 80 gram bloem
  • Kruiden zoals knoflook, peterselie, mosterdzaad, rozemarijn, zout en peper

AAN DE SLAG

De tamme kastanjes moeten eerst gepeld worden. Dit gaat makkelijker als je ze eerst even een 10 minuten laat voorkoken. Dan laat de schil wat makkelijker los.

De gepelde kastanjes doe je weer in een pan met water en breng dit aan de kook. Laat het ongeveer 20 minuten koken.

Laat ondertussen de boter smelten in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat de bloem even garen. Voeg vervolgens de melk toe en laat indikken. Dit doe je door het even goed in te laten koken. In de tussentijd voeg je naar wens kruiden toe.

Zeef de kastanjes uit het water en voeg dit toe aan de ingedikte saus. De kastanjes vallen niet echt uit elkaar dus heb ik het nog even gepureerd met een staafmixer.

Tot slot gaan we nog fijngesneden champignons en noten toevoegen. Bak deze even in een koekenpan en voeg ze toe aan je ragout!

De ragout kun je op vele manieren gebruiken;

  • In zelfgemaakte pasteibakjes
  • Als ‘herfstsaus’  bij pasta
  • Als basis voor een herfstsoep (maak de ragout dan nog iets dunner met haverroom en voeg wat bouillon toe)

ENJOY!

 

RECEPT

TAMME KASTANJE SMOOTHIE

INGREDIENTEN:

  • 4 handjes tamme kastanje
  • 1 el cacao
  • 1 tl gemalen steranijs
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 2 dadels
  • 2 el boekweitmeel
  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 el agavesiroop 

AAN DE SLAG

De tamme kastanjes moeten eerst tot puree gemaakt worden. Daarvoor wil je zew eerst pellen. Dit gaat makkelijker als je ze eerst even een 10 minuten laat voorkoken. Dan laat de schil wat makkelijker los. De gepelde kastanjes doe je weer in een pan met water (zorg dat ze goed onder water staan) en breng dit aan de kook. Laat het ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan. Wanneer ze goed zacht zijn puree je het met een staafmixer tot 1 geheel. 

Laat het boekweitmeel even wellen in de melk (15 minuten).

Daarna doe je de kastanjepuree, de melk met boekweit en alle overige ingredienten in een grote glazen maatbeker en pureer je alles nog eens met staafmixer. Schenk het over in mooie kopjes en strooi er nog wat cacao of kaneelpoeder overheen.