Roversazijn
Vier dieven azijn
Er waren eens vier dieven die hun lucratieve handeltje door wilden zetten ten tijde van de pest. Ze bedachten een azijn vol antiseptische kruiden die hen zou beschermen tegen deze ziekte. Zo konden zij, beschermd met hun eigen brouwsel, nog steeds langs de huizen om daar allerlei spullen meenemen! Het werd uiteraard ontdekt en iedereen vroeg zich af; hoe kunnen jullie nu niet besmet worden? Hierop moesten zij hun geheim onthullen in ruil voor hun vrijlating.
Vierdieven azijn of te wel roversazijn;
‘een uit verscheidene kruiden toebereide wijn-azijn, welke, bij aanstekende ziekten, een zeer goed behoedmiddel is, en waarmede vier roovers zich, gedurende eene pest, geheel frisch en gezond zouden gehouden hebben’
Recept roversazijn
INGREDIËNTEN & BENODIGDHEDEN
Gebruik antivirale en antibacteriële kruiden!
voor 1 liter
- 2 el lavendel
- 2 el verse munt
- 2 el verse salie
- 2 el verse citroenmelisse
- 2 el verse tijm
- 1 eetlepel kruidnagel
- 10 peperkorrels
- 4 knoflookteentjes
- 1 liter witte wijnazijn/ appelazijn
Geen verse kruiden? Neem theelepels in plaats van eetlepels.
Optioneel: kaneel, kruidnagel, kamfer
Glazen pot, neteldoek, glazen flessen
AAN DE SLAG!
Doe de azijn in een fles. Voeg kruiden toe. De azijn moet ongeveer voor 1/3 verzadigd zijn met gedroogd plantenmateriaal. Bij vers kruid is dit 2/.3.
Bedek dan de pot of fles met een stukje stof of bakpapier en sluit af met een dop/ deksel. Je wilt niet dat het materiaal van de dop (vaak ijzer) reageert met de azijn, vandaar dat er een doekje tussen gaat. Voorzie de fles met een etiket waarop je de naam en datum zet.
Zet dit 3 weken op een koele en donkere plaats en schud deze de eerste week dagelijks om. Na 3 weken zeef je de azijn af en bewaar je in een schone fles in de koelkast voorzien van etiket. Het blijft best lang goed omdat je appelazijn erg lang kunt bewaren.
Hoe gebruik je deze azijn? Neem 3 x daags een theelepel en meng het met wat water en eventueel wat agave siroop.
FIRE CIDER
Fire cider is iets bekender als de Roversazijn. Je maakt het op dezelfde manier maar met de volgende kruiden:
Voor ongeveer 500 ml:
- halve ui uien, gepeld en grof gehakt
- 3 teentjes knoflook, gepeld en grof gehakt
- 25 g mierikswortel, goed gewassen en grof gehakt
- 10 g verse gemberwortel, goed gewassen en grof gehakt
- 10 g verse kurkumawortel, goed gewassen en grof gehakt
- 1 el stukjes gedroogde Echinacea-wortel (optioneel)
- 0,5 chilipepers, doormidden gesneden
- 3 partjes sinaasappel
- halve kleine citroen, in plakjes gesneden
- 1 el rozemarijn, fijngehakt
- 1 el tijm, fijngehakt
- 1 el hysop, gedroogd en fijngehakt (optioneel)
- 0.5 kaneelstokje
- 5 zwarte peperkorrels
- 500 ml appelazijn
0 reacties