RECEPT  KRUIDENSIROOP

 

Een kruidensiroop is een heilzame drank op een basis van medicinale kruiden. Je kiest de kruiden naar gelang een klacht of je maakt een mooie mix van kruiden. Het is een mooie manier om de kruiden op een smakelijke manier binnen te krijgen, zeker bij kinderen is mijn ervaring. Wanneer ze beginnen te hoesten of zich niet lekker voelen dan geef ik ze altijd 2 tot 3 lepeltjes per dag om ze te ondersteunen. In mijn kruidensiroop doe ik eigenlijk altijd tijm, salie en een weerstandskruid zoals vlier of zonnehoed. Ze helpen het lichaam om het slijm af te voeren, te desinfecteren en algeheel te verzachten. Daarnaast geeft een weerstandskruid ze weer een boost om er boven op te komen. Een kruidensiroop kun je heel gemakkelijk zelf maken.

Ingrediënten

  • 250 ml water
  • ongeveer 25 gram gedroogd kruid (dit zijn ongeveer 2 handjes)
  • 100 gram suiker (mag iets meer zijn als je het echt een dikke siroop wil laten worden)

Benodigdheden

  • pannetje met deksel
  • een kom of een glas
  • trechter
  • zeef
  • een schoon en goed afsluitbaar flesje (liefst bruinglas)

Aan de slag!

Meet 250 ml water af en doe dit in een pan. Voeg daarna de kruiden toe.

We maken dan een aftreksel van de kruiden. Wanneer je de tijd hebt dan laat je eerst de kruiden in koud water een uur weken. Zo kunnen ze wennen aan het water. Daarna gaan we het mengsel verwarmen. Verwarm het mengsel totdat het bijna aan de kook is. Dan zet je de kookplaat uit en doe je de deksel op de pan. Dit laat je zeker 30 minuten trekken.

Dan zeven we het brouwsel af. Je zult zien dat je veel minder ‘water’ over is gebleven. Als het goed is houd je ongeveer 100 ml over. Je zeeft het af door een dunne zeef of kaasdoek in een kom. Daarna gaat het vocht weer terug in de pan (wanneer er nog kruiden in de pan zijn achtergebleven spoel je deze even om). Daarna gaan we het weer verwarmen. Doe de suiker erbij en wacht totdat deze is opgelost. Laat het een paar minuten inkoken en dan is je siroop klaar!

Giet de siroop met behulp van een trechter in een mooie schone fles en sluit hem af. Label de siroop met naam en datum waarop je hem gemaakt heb. Laat de siroop afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Het blijft ongeveer een paar weken goed. Blijf wel altijd goed ruiken en proeven. Indien het anders ruikt of smaakt mag je weer een nieuwe voorraad maken!

Gebruik: ongeveer 2 a 3 eetlepels per dag innemen.