RABARBER

 

RECIPES!

In mijn tuin staan twee prachtige Rabarberplanten! Je kunt ze nu oogsten! Voor mij weer tijd om wat heerlijke potten jam en gelei te maken. Ik probeer altijd wat lekkere combinaties te maken met kruiden, bloemen of andere soorten fruit. Aardbei en Rabarber zijn toch wel mijn favoriet! Dit jaar combineerde ik wat met Munt en Roos! Zoete en frisse smaken die ik wel vind passen bij Rabarber!

Ik maakte dit jaar een Rabarber, Roos en Aardbei moes en een jam van Rabarber, Aardbei, Vanille en Munt! Deels geïnspireerd door het boek JAM&ZUUR! Een geweldig boek trouwens met allerlei basisrecepten en voor mij veel inspiratie om lekker aan de slag te gaan en combinaties te maken!

Recept Rabarbermoes

Rabarber, Roos en Aardbei

(voor 500 ml)

Ingrediënten;

  • 300 gram rabarber
  • 300 gram aardbei
  • 90 ml rozeninfusie (laat de rozenblaadjes van de roos in 90 ml heet water trekken) 
  • blaadjes van 5 verse hondsroos of wilde roos
  • citroensap (halve citroen)

Benodigdheden;

Pan, weegschaal, schone potten, lepel, vork, mes en snijplank. 

Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf en schil ze (optioneel). Snijd de rabarber daarna in stukken van 1 cm. Kook in een pan de rabarber gaar in het rozenwater en de citroensap. Voeg daarna de aardbeien en rozen toe. Laat even meekoken. Plet eventueel de grote stukken met een vork zodat je echt een moes krijgt. Vul daarna schone en gesteriliseerde potten met de kokendhete moes en doe de deksel erop. Laat dit minstens 10 minuten op zijn kop afkoelen. Daarna bewaar je ze op een droge en donkere plek. 

 

JAM

Rabarber, Aardbei, Vanille en Munt

(voor 500 ml)

Ingrediënten;

  • 250 gram rabarber
  • 250 gram aardbeien
  • 1 tak munt
  • 1 vanillepeul
  • 75 ml water
  • citroensap van een halve citroen
  • 400 gram geleisuiker

Benodigdheden;

Pan, weegschaal, schone potten, lepel, vork, mes en snijplank. 

Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf en schil ze (optioneel). Snijd de rabarber daarna in stukken van 1 cm. Kook in een pan de rabarber gaar in het water en de citroensap. Voeg daarna de aardbeien, geleisuiker, merg van de vanillepeul en een takje munt toe. Laat even meekoken. Haal na 10 minuten het takje munt uit de pan. Vul daarna schone en gesteriliseerde potten met de kokendhete jam en draai de deksel erop. Laat dit minstens 10 minuten op zijn kop afkoelen. Daarna bewaar je ze op een droge en donkere plek.

EET SMAKELIJK!

rabarber recepten