NATUURLIJKE DEODORANT

 Ooit dook ik eens in de schadelijke stoffen van deodorant; aluminiumzouten, parabenen enz. Er waren allerlei stoffen die de balans in het lichaam zouden verstoren. Er was overigens onderzoek gedaan naar schadelijke stoffen in deodorant door middel van een (vreselijke) proef op muizen, maar daarmee zou dan nog niet vastgesteld zijn wat het effect zou zijn op mensen. Echter is zweten eigenlijk gewoon een natuurlijke reiniging en je lichaam ontdoet zich van afvalstoffen.. wanneer dit geblokkeerd wordt blijven die afvalstoffen dus ergens. Nu ben ik zelf ook niet altijd blij met het ‘luchtje’ als gevolg.. dus hoe maak je een natuurlijke gifvrije deodorant? Zelfs in natuurlijke deodorants vind je soms baking soda, iets wat invloed heeft op de zuurgraad van je huid. Dus hier volgt en recept om zelf deodorant te maken zonder gifstoffen en zonder baking soda!

Ingrediënten

  • 5 gram sheabutter
  • 20 gram kokosolie
  • 3 gram plantaardige was zoals carnaubawas of candelillawas
  • 1 tl arrowrootpoeder
  • maximaal 15 druppels etherische olie van bijvoorbeeld Lavendel, Salie (helpt ook tegen het zweten), Tea tree, Eucalyptus of Sandelwood. Maak een lekkere combinatie van wat jij fijn vindt en wat je wellicht in huis hebt.

Benodigdheden

  • 2 glazen kommetjes of maatbekers
  • 1 pan met een laagje water
  • weegschaal 
  • houten roerlepel 
  • glazen potje van 30 ml

Aan de slag!

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af! Begin met de plantaardige was. Doe deze in 1 van de glazen maatbekers en zet even weg. Meet nu de kokosolie en sheabutter af en doe deze in de andere glazen maatbeker. Doe een klein lepeltje kokosolie bij de plantaardige was (deze heeft wat vet nodig om makkelijker in te smelten).

Zet nu een pan met een laagje water op de kookplaat en laat even warm worden. Tijdens het gehele proces mag het water niet koken! Wanneer dit wel het geval is, zet de kookplaat dan zacht, of even uit. 

Zet dan de maatbeker met de plantaardige was in de pan en pak je roerstaaf erbij. Carnauba was heeft een hele hoge smelttemperatuur dus het kan even duren voor deze is gesmolten. Blijf regelmatig roeren. Als het bijna gesmolten is, zet je ook de maatbeker met de andere ingrediënten in de pan en laat je ook deze samensmelten.

Wanneer ze beiden ongeveer dezelfde temperatuur hebben mag je de kokosolie en sheabutter bij de was gieten. Niet andersom (de was wordt anders al hard voordat het bij de andere ingrediënten is). 

Roer dit meteen weer om en zorg ervoor dat de was gesmolten blijft. Anders nog even goed warm laten worden. 

Wanneer alles samengesmolten is dan voeg je een kleine theelepel arrowrootpoeder toe. Daarna  kun je het mengsel overgieten in het glazen potje. Voeg dan de etherische olie toe.  Blijf dan met een dun roerstaafje (bijvoorbeeld een houten prikker) nog even roeren. De arrowroot zakt namelijk graag naar beneden. Wanneer je deodorant begint in de dikken dan stop je met roeren. Label je deodorant met datum en naam. De deodorant blijft, met koel en donker bewaard, zeker een jaar goed!

Maak je eigen natuurlijke deodorant met het Natural Skincare DIY kit! Hier zitten alle ingrediënten, benodigdheden en potjes voor je in 1 duurzaam pakket! https://kruidenzusje.nl/product/natural-skincare-diy/