MIDZOMERFEEST

 

Oorspronkelijk werd het midzomerfeest gevierd op 24 juni. Vroeger vielen namelijk de zomerzonnewende en het Sint Jansfeest samen. Met het invoeren van de Germaanse kalender is dit nu niet meer het geval. De zomerzonnewende valt op 21 juni en het Sint Jansfeest op 24 juni. We vieren dan de geboortedag van de heilige Johannes. Vroeger (en gelukkig nog steeds) werd er op 24 juni een groot feest gevierd. Ter zuivering en voor magische krachten werden grote vuren aangestoken, gedanst, bloemenkransen gemaakt…  Daarnaast verzamelde men geneeskrachtige kruiden voor het komende jaar! Na 21 juni worden de dagen weer korter en de nachten weer langer. De bloei en groei van planten neemt wat af en alles kan gaan rijpen. Sint Janskruid staat nu in volle bloei! Dus tijd om aan de slag te gaan! Ik maak weer een mooie Sint Janskruid olie en ik maakte Smudge sticks met onder andere Sint Janskruid! 

SINT JANSKRUID

OLIE

De lintbloemen van de struikachtige St. Janskruid zijn goudgeel en hebben zwarte puntjes op het oppervlak. In de lente begint de knop van de bloem en de steeltjes van de bladeren met een rode kleur. De bladeren zijn tegenoverstaand, langwerpig en ovaal.  Tegen het licht houdend zijn er klierpuntjes te zien in het blad (hier is de echte St. Janskruid goed aan te herkennen).De stengel is recht, houtig, kantig en stijlig en bovenaan vertakt. De wortel is sterk vertakt. In de lente maakt de plant rode wortels aan. Van de bloemen kun je een prachtige huidolie maken die bovendien ook nog eens rustgevend werkt op de zonnevlecht chakra! Op de huid verzacht de olie de pijn, desinfecteert en stimuleert de genezing van lichte brandwonden  (ook bij verbranding door de zon) en rode huiduitslag.Ook goed bij striae en voorkomen van tepelkloven. 

Ingrediënten;

  • Bio basisolie
  • Mooie open Sint Janskruidbloemen
  • Geduld en liefde

Benodigdheden;

Schone glazen pot, doekje, touw of elastiek, roerstaafje 

Vul een mooie glazen pot met mooie biologische basisolie (ik gebruikte zonnebloemolie). Pluk, op een droge en zonnige dag rond het middaguur, mooie open Sint Janskruidbloemen. Zorg dat je olie goed verzadigd is van bloemen en dat de bloemen goed onder staan. Voorzie de pot nu van een doekje en zet het vast met touw. Het zorgt ervoor dat de olie nog kan ‘ademen’ en dat er geen viezigheid in de je olie komt.. Daarna zet je pot minstens 4 weken op een zonnige plek. Roer de eerste week dagelijks om. Na 4 weken moet de olie rood gaan kleuren.Dit komt door de hypercine die aanwezig is in de bloemen. Is dit nog niet het geval? Laat de bloemen dan nog wat langer trekken. Wanneer de olie klaar is, zeef je het af (door een kaasdoek of theefilter/ zeef) en bewaar je het in een mooie schone fles op een donkere en koele plek. 

LET OP: gebruik geen Sint Jans olie voordat je de zon in gaat! Sint Janskruid maakt de huid namelijk lichtgevoelig!

kruidenjaaropleiding

SMUGDE STICKS

Gedroogde kruidenbundeltjes

Smudge sticks zijn bij elkaar gebonden kruiden die je laat drogen en dan ritueel kan verbranden. Ze worden ingezet om bijvoorbeeld een ruimtes of lichamen ritueel te ‘reinigen’. Ook worden ze gebruikt tijdens bijzondere gebeurtenissen of tijdens meditaties of vieringen.

De meest bekende is denk ik wel de ‘witte salie’. Dit gebruikte ik vaak toen de kinderen nog klein waren en soms niet goed konden inslapen zonder duidelijke reden. Ze werden wakker, vaak laat in de avond en vonden het toen ook niet meer fijn om alleen verder te gaan slapen. Wanneer dit enige tijd aanhield dan vond ik het tijd om met witte Salie door mijn huis te gaan. Ik zette alle ramen open en ging met een bos rokende Salie door het huis (waarbij ik natuurlijk lichtelijk werd uitgelachen).. Maar… Die avond was ik de laatste die kon lachen want het gebeurde heel vaak de kids dan die avond gewoon weer door konden slapen! Tijd om eens verder te duiken in deze mooie manier van kruidengebruiken!

Ik maak nu de kruidensmudges aan het begin van de zomer met sterk geurende kruiden uit mijn tuin. Daarbij heb ik ook wat Sint Janskruid gebruikt omdat het bijna Sint Jansdag is en dus helemaal de tijd van dit mooie kruid!

Kruiden in mijn Smudge sticks:

Rozemarijn Salie, Moederkruid, Duizendblad, Lavendel, Dennennaalden, Munt, Tijm en Sint Janskruid.

De meeste bekende werkingen op een rij:

  • Rozemarijn: zorgt voor een gemoedelijke sfeer in huis. Daarnaast zuivert ze lichaam en geest.
  • Salie: haalt negatieve energieën uit je huis.
  • Moederkruid: voor vertrouwen, genezing en succes.
  • Lavendel: Kalmerend, rustgevend en liefde.
  • Tijm: Kalmerend en laat aandacht weer stromen.
  • Den: zorgt voor positieve energie, succes en groei.

Jij kunt dit ook maken!

Hoe ga je te werk?

Knip een aantal van jouw favoriete geurende kruiden uit je tuin of in de buurt. Oogst altijd met respect voor de plant. Dus gebruik een goede snoeischaar en neem alleen dat wat je nodig hebt.

Wanneer je een goed bosje hebt verzameld maak je er een mooi bundeltje van. Je kunt hier hele mooie kunstwerkjes van maken! Dan wikkel je ze van boven tot onder en weer terug in met touw. Dit bundeltje hang je te drogen op een droge, donkere en goed geventileerde plek. Wanneer het gedroogd is (te herkennen aan knisperende blaadjes), kun je je smudge stick gaan gebruiken!

Hoe gebruik je een smudge stick?

Je steekt de smudgestick aan en blaast het dan direct weer uit. Dan kan de stick gaan ‘roken’. Pak de smudgestick vast en beweeg het door de ruimte of rond een lichaam. Spreek eventuele wensen uit. De smudge stick kun je neerleggen op een schotel of schaaltje met steentjes of zand. Zo kan het rustig aan verder zijn geur afgeven!

rabarber recepten

KRUIDENZUSJE IS OP VAKANTIE TOT EN MET 3 NOVEMBER. VANAF 4 NOVEMBER WORDEN ALLE BESTELLINGEN WEER VERZONDEN. E-BOOKS, ONLINE CURSUSSEN, WORKSHOPS KUNNEN WEL BESTELD/GEBOEKT  WORDEN.