Meidoorn

gelei

Vroeger werd de Meidoorn vaak aangeplant als als beschermer van heilige plaatsen. In het voorjaar geeft ze prachtige witte trosjes bloemen. Hier wordt de tinctuur (geneesmiddel op basis van alcohol) van gemaakt. In de herfst geeft de prachtige meidoornboom mooie rode bessen. Meidoorn is een typisch hartekruid! Ze werkt doorstromend en is versterkend voor je zenuwstelsel! De bessen zelf zijn wat meelderig en droog. Je kunt ze beter verwerken tot een heerlijke jam of gelei! Ik maakte eens een heerlijke meidoorngelei met rozenbottels! In beide gevallen geldt; je moet ze eerst ontdoen van pitjes (en de rozenbottels ook van de haartjes, deze kunnen de keel irriteren). Zie ook het recept voor Rozenbottel thee. Oogst mooie rode rijpe meidoornbessen op een schone plek met behulp van een scherp schaartje.  Pluk altijd met respect en alleen wat je echt nodig hebt.  BENODIGDHEDEN

  • 3 handen vol meidoornbessen 
  • 250 ml water (of voldoende dat de meidoornbessen net onder water staan)
  • Suiker (indien gewenst)
  • Konfitura (dit is een vegan jam of geleimaker die je kunt vinden bij ekoplaza bijvoorbeeld). Geleisuiker kan ook maar dit is wel iets minder ‘healthy’.
  • Pan
  • Zeef 
  • Scherp mesje
  • Schoon potje (weckpotje) om de jam in te bewaren.

AAN DE SLAG! Was de bessen en ontdoe ze van de pitjes. Deze kun je er een beetje ‘ uitknijpen’. Daarna doe je in de pan met een bodempje water. Zet dan de warmtebron aan en breng het aan de kook. Laat het geheel 10 minuten doorkoken en zet dan de warmtebron uit. Doe de deksel op de pan het laat het geheel nog zeker  een uur trekken.  Daarna ga je het geheel zeven. Doe het opgevangen vocht terug in de pan. Daarna zet je de warmtebron weer aan. Doe er ongeveer 3 theelepels Konfitura (kijk op de verpakking voor de hoeveelheid) en suiker  bij en laat dit even mee pruttelen. Dan zet je de warmtebron en giet de hete vloeistof over in een weckpotje. Vul het potje tot de rand en sluit goed af. Laat het potje ondersteboven afkoelen om het te wecken.     

online workshop Herfst en Winter