Kruidensiroop maken

vier dieven azijn

Een geneeskrachtige siroop voor keel en luchtwegen

Een kruidensiroop is een heilzame drank op een basis van medicinale kruiden. Je kiest de kruiden naar gelang een klacht of je maakt een mooie mix van kruiden. In mijn kruidensiroop doe ik vaak Tijm, Salie en een weerstandskruid zoals Vlier of rode zonnehoed. Ze helpen het lichaam om het slijm af te voeren, te desinfecteren en algeheel te verzachten. Een kruidensiroop kun je heel gemakkelijk zelf maken.

vier dieven azijn

RECEPT

INGREDIËNTEN EN BENODIGDHEDEN

  • 500 ml water
  • ongeveer 10 takjes vers kruid of  6 el gedroogd kruid
  • 250 gram suiker (mag iets meer zijn als je het echt een dikke siroop wil laten worden)
  • pannetje met deksel
    een kom of een glas
    trechter en zeef
    een schoon en goed afsluitbaar flesje

AAN DE SLAG!

Meet 500 ml water af en doe dit in een pan. Voeg daarna de kruiden toe. Voeg je gedroogde kruiden toe? Neem dan 100 ml extra water. De kruiden zullen namelijk nog water opnemen. We maken eerst een aftreksel van de kruiden. Verwarm het water met de kruiden en laat het ongeveer 30 minuten koken. 

Dan zeven we het brouwsel af.  Je zeeft het af door een dunne zeef of kaasdoek in een kom. Daarna gaat het vocht weer terug in de pan (wanneer er nog kruiden in de pan zijn achtergebleven spoel je deze even om). Daarna gaan we het weer verwarmen. Doe de suiker erbij en wacht totdat deze is opgelost. Laat het een paar minuten inkoken en dan is je siroop klaar! Giet de siroop met behulp van een trechter in een mooie schone fles en sluit hem af. Label de siroop met naam en datum waarop je hem gemaakt heb. Laat de siroop afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Het blijft ongeveer een paar weken goed. Blijf wel altijd goed ruiken en proeven. Indien het anders ruikt of smaakt mag je weer een nieuwe voorraad maken! Gebruik: ongeveer 2 a 3 eetlepels per dag innemen.

Bekijk het filmpje!

In deze korte video laat ik je nog eens stap voor stap zien hoe je kruidensiroop kunt maken! Ik maakte dit keer de siroop met Hyssop (goed bij hoest), Tijm (goed bij hoest, desinfecterend verrruimend) en Salie (ontstekingsremmend, goed bij keelontsteking).

Meer leren? Volg een ONLINE KRUIDENCURSUS

Wil je meer leren over de geneeskracht van planten en zelf thuis aan de slag gaan? Volg een online basiscursus over geneeskrachtige kruiden!

online basiscursus geneeskrachtige kruiden

Written by Kruidenzusje

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NIEUWSBRIEF!