Hoogsensitiviteit

&

Kruiden

Hoogsensitiviteit en kruiden.. welke kruiden kunnen jou ondersteunen bij je hooggevoeligheid? Ook voor hooggevoelige kinderen!

Om te beginnen is hoogsensitiviteit geen stoornis,  meer iets van een aangeboren karaktereigenschap. Wel kom je hier vaak je hele leven niet meer van af. Hoogsensitieve mensen of kinderen beleven de dingen intensiever. Ze zullen niet snel impulsief handelen maar kijken liever eerst de kat uit de boom en beginnen dan ook vaak pas met iets tot ze zeker zijn dat ze het kunnen. Hoogsensitieve mensen zijn empathisch, intuitief, creatief, gewetensvol en hebben een grote fantasie. Ze houden niet van veranderingen, onverwachte, onbekende gebeurtenissen. Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor prikkels in de breedste zin van het woord. Gevoelig voor harde geluiden, drukte, labeltjes van kleding, gebeurtenissen. Ze reageren ook vaak heftiger/ beter op medicatie of behandeling. 

Het gevolg is natuurlijk dat je snel overprikkeld raakt. Je komt bijvoorbeeld moeilijker in slaap, je raakt snel geirriteerd, je krijgt last van nerveuze klachten, je krijgt hoofdpijn of je wordt angstig.. Als ouder helpt het dan ook niet om daar dwars tegen in te gaan of ze ‘eens goed aan te pakken’. Juist een zachte en lieve aanpak werkt bij deze kinderen beter.

Door een opstapeling van stress kun je hooggevoelig worden. Hooggevoeligheid en hoogsensensitiviteit kennen dus een andere oorsprong. Hooggevoeligheid heeft wel redelijk dezelfde klachten op emotioneel gebied, maar dit is niet aangeboren. Ze komt voort uit een opstapeling van stress, gevolg van een trauma of als bijkomend verschijnsel bij een psychische aandoening. 

Welke kruiden kunnen helpen bij hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid??

Als kruidengeneeskundige vond ik het interessant om te gaan ontdekken welke kruiden kunnen helpen bij hoogsensitiveit. Ik heb daarbij natuurlijk een aantal leuke recepten gemaakt.

 

 

Salie

Salvia officinalis

Salie werkt kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel. Salie past bij iemand die aanwezig is en graag in de belangstelling staat maar stiekem angstig en emotioneel is. Salie geeft je rust zodat je jezelf kunt laten zien zoals je werkelijk bent. Dit kruid helpt lichamelijk bij  helpt bij slapeloosheid, oververmoeidheid, hoofdpijn, lichamelijke klachten met een psychische oorzaak, nerveuze maag en daarbij behorende maagpijn.

Kamille

Matricaria Chamomilla

Kamille helpt bij door stress en verkramping veroorzaakte lichamelijke klachten (denk hierbij aan huid, darmen en luchtwegen). Kamille geeft rust en ontspanning bij overbezorgdheid, oververmoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en overspanning. Kamille past bij een onzeker mens en bij moederskindjes. Daarnaast past het ook goed bij mensen die zich almaar inzetten voor anderen en daarbij hun eigen grens over gaan. Kamille geeft je rust om je grenzen te zien, aan te geven en de boost om weer verder te gaan.

Citroenmelisse

 Melissa officinalis

Citroenmelisse werkt goed bij alle klachten met een nerveuze oorzaak. Je kunt hierbij klachten krijgen aan bijvoorbeeld  je maag, hoofd, bloed of luchtwegen. Je wordt misselijk, krijgt buikkrampen, je krijgt het benauwd, last van slapeloosheid of hoofdpijn. Het type  mens wat hierbij past zijn lieve mensen die, met hun groot empathisch vermogen, graag voor anderen zorgen en zichzelf eigenlijk vergeten. Ze trekken dan te laat aan de bel. Ze vinden het vervelend om voor zichzelf op te komen en gaan conflicten uit de weg. Daarnaast past citroenmelisse bij het kind wat in de avond overactief is en moeilijk in slaap komt.

Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn werkt, net als Salie, kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel. Het is een goede oppepper bij vermoeidheid en uitputting. Het zorgt voor doorstroming van je bloed door je hele lijf. Goed in de ochtend voor concentratie en helderheid. Rozemarijn past bij een mens die overkomt als een stevige persoonlijkheid met een sterke wil. Deze wil onderdrukt de angsten die er zijn. Hierdoor ontstaat innerlijke spanning. Rozemarijn geeft kracht om met angst om te gaan.

 

Lavendel

Lavandula 

Lavendel werkt kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel. Inwendig is het goed bij concentratiestoornis, zwak geheugen, hoofdpijn en migraine. Het zorgt voor doorstroming in het hoofd. Het maakt alert en helpt je om overbodige prikkels uit te schakelen. De geur van lavendel bevorderd innerlijke rust en zorgt ervoor dat je lekker kunt slapen. Lavendel helpt je hele lijf om te ontspannen. Uitwendig in een olie of zalf kun je lavendel gebruiken voor stijve spieren (zoals in de nek). Lavendel past bij mensen die veel nadenken en dromen. Iemand die onzeker is en bang om fouten te maken. Lavendel geeft je krachten zelfvertrouwen.

Driekleurig viooltje

 Viola tricolor 

Het driekleurig viooltje is aan de ene kant een klein en kwetsbaar bloemetje. Het heeft een slap stengeltje en blijft laag bij de grond. Aan de andere kant is ze ook sterk , ze blijft tot diep in de herfst en soms de hele winter door bloeien. 1 bloemetje kan wel 7 dagen bloeien! Daar waar andere bloemen zich soms willen sluiten bij slecht weer of in waneer het donker wordt, blijft het viooltje gewoon stralen. De drie kleuren die altijd in de bloem naar voren komen zijn geel, paars en wit. Ze wordt ook wel drievuldigheidsbloempje genoemd, het bloempje van geloof, hoop en liefde. Ze brengt harmonie tussen lichaam, ziel en geest. Het kruid past bij een kwetsbaar mens die een sterke wil heeft en veel doorzettingsvermogen. Echter is ze snel uit evenwicht, vooral bij overgangen, en bouwt ze een muurtje om zich heen. Ze bewaard afstand (soms uit zich dat ook lichamelijk; denk aan bijvoorbeeld aan de huid tijdens de pubertijd). Die afstand is nodig om weer bij zichzelf uit te komen.

RECEPTEN

R O S E M A R Y ‘S  W A T E R

uit het boek ‘ The Plant Farmacy’  van Lisette Kreischer

 • 1 l water
 • 2 handjes vol verse rozemarijn of ± 3 eetlepels gedroogde rozemarijn
 • Schone fles 

Doe de rozemarijn in de pan en overgiet deze met het water. Doe de deksel op de pan en verwarm op laag vuur totdat het bijna kookt. Laat een paar minuten trekken, het water mag echter niet koken. Daarna zet je het vuur uit en laat je het brouwsel nog een nachtje trekken met de deksel op de pan. De volgende daggiet je het met kruid en al in een schone fles. Probeer ervoor te zorgen dat de kruiden goed ‘onder water’ staan.  Daarna sluit je de fles af en zet je hem op een donkere en koele plek. Dit goedje is ongeveer 3 dagen houdbaar maar dit kan verschillen. Blijf goed ruiken en proeven tot wanneer jij denkt dat het anders gaat smaken. Een scheutje appelazijn kan de houdbaarheid wel verlengen.

Neem elke dag twee keer een scheutje van dit goedje in de warm water (of in je favoriete drankje). Doe dit het best in de ochtend maar niet op een nuchtere maag! Deze elixer is niet geschikt voor zwangere vrouwen en wanneer je medicijnen gebruikt; overleg dan met je arts.

H O O G G E V O E L I G  B R O U W S E L 

 • 2 tl gedroogde Citroenmelisse of twee takjes vers
 • 2 tl gedroogde Salie of drie blaadjes vers
 • 2 tl gedroogde Kamille of 10 bloemknopjes vers
 • 1 tl gedroogde lavendel of 2 bloemhoofdjes vers
 • 150 ml BIO appelazijn
 • Eventueel wat ahornsiroop of rijststroop
 • Schone pot

De kruiden met de appelazijn doe je  in een schone glazen pot. De verse kruiden knip je eerst in stukjes. Het potje moet zeker voor 3/4 gevuld zijn met appelazijn, zorg er dus voor dat je potje hierop is afgestemd. De azijn moet goed verzadigd zijn van kruiden.  Sluit het potje af en zet het dan voor 10-12 dagen donker en koel weg.

Houd je brouwsel goed in de gaten en roer zo nodig de eerste dagen even door. Na 10 tot 12 dagen zeef je het brouwsel af en voeg je eventueel nog zoetigheid toe.

Je kunt elke dag 3 x een eetlepel nemen of het brouwsel mengen met je favoriete drankje. Mijn favoriet is een scheutje appelazijn met water en agavesiroop!

Dit brouwsel is ook geschikt voor kinderen, neem dan 3x een theelepel per dag.Mijn ervaring is wel dat kinderen appelazijn niet altijd even lekker vinden! Wel kun je deze kruidenmix gebruiken voor een heerlijke thee mix!

Dit brouwsel is niet geschikt voor zwangere vrouwen. Slik je medicatie? Overleg dan met je arts!

L A V E N D E L O L I E

 • 100 ml biologische plantaardige olie
 • Lavendelbloemen (gedroogd of vers)
 • Schone droge pot (uitgekookt en afgenomen met alcohol)
 • Katoenen doekje
 • Koord of touw

Doe de bloemen in pot (de pot moet ongeveer tot 3/4 gevuld worden met bloemen). Overgiet deze met olie zodat de bloemen net onder de olie komen te staan. Sluit de pot af met een doekje en het koord en voorzie van naam en datum. Zet de pot 4 weken op een warme plek maar niet direct in het zonlicht. Houd de olie goed in gaten en roer in het begin elke dag even om met een houten lepel/ prikker. 

Na 4 weken zeef je de olie af en heb je een heerlijke olie. Eventueel kun je wat extra etherische olie van lavendel toevoegen. Gebruik deze uitwendig voor je gespannen spieren, masseer je slapen bij hoofdpijn/ stress, in een warm bad.. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

M E L I S S E  T I N C T U U R

Een tinctuur is een kruidenaftreksel in alcohol. De werkzame bestanddelen van de plant worden in de alcohol opgenomen en hierdoor ontstaat een mooie OERtinctuur. 

 • Een handvol verse Citroenmelisseblaadjes
 • 100 ml wodka van tenminste 40% alcohol (ik gebruik Tito’s handmade vodka)
 • Schone droge glazen pot

De alcohol gaat in de glazen pot. Zorg ervoor de pot goed voor 3/4 gevuld is. Knip vervolgens de kruiden in de alcohol. Doe dit uiteraard met een schone schaar. De alcohol moet goed verzadigd zijn van kruiden. Sluit de pot af en voorzie de pot van naam en datum. De eerste dagen roer je de tinctuur 1 keer per dag even om. Na 3 weken is je tinctuur klaar om af te zeven. Bewaar je tinctuur in een donker goed afsluitbare fles met druppeldop voorzien van datum en naam. Je kunt 3 keer per dag ongeveer 15 druppels nemen (opgelost in water). Kinderen krijgen druppels naar leeftijd. Een kind van 6 jaar krijgt dus 3 x per dag 6 druppels opgelost in wat drinken. Gebruik een tinctuur nooit te lang, ik houd zelf altijd ongeveer 3 weken aan. 

Neem geen tinctuur als je zwanger bent! Gebruik je medicatie? Overleg dan met je arts. 

Wil je meer tot rust komen maar wil of kun je niet alles zelf maken? Neem dan eens een kijkje in de webshop!