Cursus inhoud
Winterzonnewende
0/1
12 heilige nachten
0/1
Winterrituelen
0/1
Winterrituelen
Over les

WINTER

ZONNE

WENDE

Waar staat de winterzonnewende voor en wat gebeurd er in de natuur?

21 december is het de kortste dag en de langste nacht van het jaar. De zon staat op haar laagste punt en blijft dit voor ongeveer drie dagen (wat eigenlijk een nieuw fenomeen is). De natuur heeft haar energie helemaal teruggetrokken. Op 25 december begint de zon weer te stijgen en wordt het langzaamaan weer langer licht. Diep in de aarde beginnen de sappen weer te stromen en komt alles weer tot leven.

Een maanjaar, 12 maancycli, bestaat uit 354 dagen. Om tot 365 dagen te komen missen we dus nog elf a twaalf nachten. Deze nachten zien we als onze Heilige nachten. Van oudsher beginnen de Heilige nachten op 21 december. Echter onder invloed van de kerk beginnen de heilige nachten op 24 december en eindigen ze op 6 januari (Driekoningen). 24 december is zeker ook mooi moment om te beginnen omdat daarna de zon weer gaat stijgen. Het is echter aan jou. 

Midwinter; feest van zon en maan.

Moedernachten

Heilige nachten worden ook wel de 'Moedernachten' genoemd

Vroeger dacht men dat het licht stierf  in de moederschoot van de aarde.

Het nieuwe licht komt er aan!

De winterzonnewende is het afscheid van de ‘oude zon’ en de geboorte van de ‘nieuwe zon’. Er ligt nog een periode van donker voor ons maar het nieuwe licht komt eraan en dat gaan we met vertrouwen tegemoet. 

Begin van de 12 heilige nachten of Yuletijd

Begin van de Heilige nachten!

Voorbereiden op de yuletijd

Dromen

De winterzonnewende is het begin van de 12 heilige nachten of ook wel yule nachten genoemd. Het is de tijd waarvan wordt gezegd dat je dromen met een betekenis zult krijgen. Zorg dat je je dromen op kunt schrijven zodat je ze goed kunt analyseren. Elke nacht staat voor een bepaalde maand. De eerste nacht kunnen dus voorspellende dromen geven over de maand januari. Je zult wellicht in het begin niet helemaal meteen begrijpen wat je dromen te vertellen hebben. Echter als je terugkijkt, wanneer je alles hebt opgeschreven, krijg je meer inzicht. Wanneer je hier meer en meer mee oefent, verkrijg je ook steeds meer inzicht.

Bij de ‘Winterrituelen’ vind je in de oefenbestanden een print die je kunt gebruiken om aantekeningen te maken van je dromen!

Daarnaast is het goed om je persoonlijke ontwikkeling op papier te zetten in deze periode. Wat wil je achterlaten, wat wil je meenemen en wat zijn je nieuwe voornemens? Mooi om hier een prachtig schrift voor te creƫren waar je ook weer een mooi ritueel van kunt maken.

Ga op zoek naar natuurlijke cadeau’s; voor moeder aarde, voor jezelf en voor anderen. Denk aan gedroogde kruiden, zaden, noten en mooie kaarsjes. Deze kun je gebruiken voor rituelen, thee en als rookkruiden.