Cursus inhoud
Winterzonnewende
0/1
12 heilige nachten
0/1
Winterrituelen
0/1
Winterrituelen
Over les

12 Heilige nachten / Yule nachten

De 12 heilige nachten, ook wel 13 heilige dagen genoemd, werden al in de tijd van de Germanen ‘gevierd’. Zij hadden echter geen kalender en hielden bij het vieren van hun feesten rekening met de maan. De 12 Heilige nachten konden dus in die tijd op verschillende dagen beginnen. Tegenwoordig kun je ¬†beginnen op 20 december (nacht voor de winterzonnewende) of op 24 december (kerstavond). Wanneer je op 24 december begint vallen de eerste nachten in het oude jaar en de laatste nachten in het nieuwe jaar. Zelf vind ik dit een mooi gegeven omdat je dan heel mooi de overgang van oud naar nieuw kunt maken. Je blikt terug op het afgelopen jaar en maakt nieuwe toekomstplannen. Thema’s die in deze tijd naar voren komen zijn ‘het einde en begin’, overgang, voorouders, de dood, tovenarij, mysterie, transformatie. Het nodigt ons uit om spiritueel aan de slag te gaan.

De Heilige nachten worden ook wel de rooknachten genoemd omdat er in deze tijd veel gebruik wordt gemaakt van rookkruiden om huis en haard energetisch te reinigen. Je kunt je huis, of misschien wel personen of voorwerpen, ritueel reinigen met rookkruiden. Dit kun je doen door middel van een smudgestick. Bepaalde avonden zijn hier juist voor geschikt. Denk aan de eerste nacht (vaak kerstavond), 31 december en de laatste nacht van de 12 heilige nachten.

Elke nacht staat voor een bepaalde maand (de eerste nacht staat bijvoorbeeld voor januari). Elke nacht heeft dan ook zijn eigen thema en rituelen! Ik geef je hier alvast wat tips mee en op de ‘Rituelen’ pagina vind je nog enekele recepten en stappenplannen. Tevens staan er bij elke nacht ook kruidentips bij. Je kunt deze kruiden gebruiken in een lekkere thee of juist als aromatisch kruid! Ruik, voel, proef en ervaar!

 

Eerste nacht

Moedernacht

Maand: januari

Vragen: We gaan terug naar de basis. Wat zijn je normen en waarden? Wat wil je achterlaten in het oude jaar?

Ritueel: Steek een kaarsje aan voor Moeder aarde. Start met schrijven in je dagboek. Zet hier je vragen, antwoorden en je dromen in.

Kruiden: Roots! Gebruik gedroogde wortels van kruiden, deze helpen je te aarden! Denk aan de Paardenbloemwortel, Engelwortel, Gember en Echinaceawortel.

 

Tweede nacht

Oude blokkades en patronen

Maand: februari

Vragen: We gaan loslaten. Waar wil ik me van bevrijden? Waar heb ik teveel energie in gestopt het afgelopen jaar? Wat wil ik loslaten?

Rituelen: Reinig je huis door middel van rookkruiden (Zie stappenplan voor een smudgestick op de Rituelen pagina).

Kruiden:

Reinigende kruiden; Vlier, Brandnetel, Paardenbloem, Wilgenblad, Berkenblad en Goudsbloem.

 

Voorjaarskruiden DIY

Derde nacht

Open je hart!

Maand: maart

Vragen: Voor wie ben ik er geweest het afgelopen jaar? Wie was er voor mij? Welke vriendschappen geven me energie en welke kosten me energie?

Rituelen: Geef aandacht aan een dierbare vriendschap. Laat iets van je horen en geef aandacht aan deze persoon.

Kruiden: Kruiden die je hart ‘openen’; Meidoorn, Duizendblad, Linde, Maretak, Rozemarijn en Marjolein.

meditatie kaars

Vierde nacht

Dankbaarheid

Maand: april

Vragen: Voor welke gebeurtenissen, personen, geschenken van het afgelopen jaar ben ik dankbaar?

Rituelen: Doe een ‘Dankbaarheidsmeditatie’, je kunt er meerdere vinden op internet. Focus op bovenstaande vragen en brand een kaars tijdens je meditatie. Fijne geuren hierbij zijn; wierook en rozenhout.

Kruiden: Linde, Roos, Kamille, Munt en Goudsbloem.

 

malva

Vijfde nacht

vergeven en transformeren

Maand: augustus

Vragen: Wat heb je goed gedaan dit jaar? Wat ging er minder goed? Welke negatieve gebeurtenis is je bij gebleven dit jaar? Wat wil je jezelf vergeven? Wat wil je een ander vergeven?

Rituelen: Schrijf de negatieve dingen van het afgelopen jaar op. Daarna ga je het ritueel verbranden. We laten het negatieve achter en laten het geen basis zijn voor het nieuwe jaar.

Kruiden;

Kruiden die de liefde voor jezelf en voor andere aanwakkeren en je in staat stellen om te vergeven. Mooie kruiden hiervoor zijn; Kaasjeskruid, Tijm, Roos, Cichorei, Linde en Berk.

 

meditatie kaars

Zesde nacht

Begeleiding naar het nieuwe jaar

Maand: juni

Vragen: Wie of wat mag mij begeleiden naar en in het nieuwe jaar? In welke kruiden, dieren, elementen of onderwerpen wil ik mij verdiepen en hoe kunnen ze mij begeleiden?

Rituelen: Maak een symbool voor het nieuwe jaar. Je kunt het tekenen, schilderen of ga met natuurmaterialen aan de slag. Verwerk wat symbool staat voor oud en nieuw.

Kruiden;

Kruiden die symbool staan voor loslaten en verbinden met het nieuwe. Denk aan Kamille, Citroenmelisse, Engelwortel, Lavendel en Salie.

 

Rode klaver thee

Zevende nacht

Je bent het gouden licht

Maand: juli

Vragen: Waar vind ik rust en vrede? Waar wil ik naar toe? Wat voel ik in mijn diepste ziel (via meditatie)?

Ritueel: steek een gouden licht aan! Brand een kaars en stel je jezelf de bovenstaande vragen. Schrijf je antwoorden op in je boekje.

Kruiden:

Kruiden die het gevoel weer laten stromen; Goudsbloem, Rode klaver, Passiebloem en Zoethout.

 

meditatie kaars

Achtste nacht

Vruchtbaarheid! We eren de moeders!

Maand: mei

Vragen: Kijk naar de moeders voor je. Wie was jouw moeder, wie was haar moeder? Wat heb je van ze geleerd? Wat bewonder je?

Ritueel: Licht en dankbaarheid! Steek kaarsen aan en eer je moeder en oma’s. Wees dankbaar voor moeder aarde.

Kruiden:

Kruiden: Vrouwenmantel, Moederkruid (niet lekker in de thee ;-)), Marjolein, Roos en Rozemarijn.

 

winter cappuccino

Negende nacht

Verbinding

Maand: september

Vragen: Met wie voel ik me verbonden? Wat wens je voor je personen en dieren in je nabije omgeving? Op welke manier voel ik me verbonden met de natuur? Op welke manier wil ik me meer met haar verbinden?

Rituelen:

Zoek op waarmee je verbonden voelt. Ga de natuur in, ga op visite bij je familie of plan een knuffelmoment in met je huisdier.

Kruiden:

Verwarmende en doorstromende kruiden! Kaneel, Steranijs, Gember en Kurkuma. Zie ook een fijn recept voor een verwarmende melk/ cappuchino bij de ‘Rituelen’!

 

 

meditatie kaars

TIENDE NACHT

Inspiratie en Wijsheid

Maand: oktober

Vragen: Waar wil ik het komende jaar meer energie in stoppen? Waar wil ik meer tijd aan besteden? Met wie wil ik meer tijd doorbrengen?

Ritueel: Maak wenskaartjes om inzicht te krijgen waar je je hart in wil leggen het komende jaar. Waar krijg ik energie van? Waaruit haal ik voldoening? Wat wil ik meer gaan doen? Waar kan ik me totaal in verliezen zodat ik een gevoel van sereniteit ervaar?

Kruiden:

Kruiden die de levensenergie stimuleren en kennis geven tot echte wijsheid; Engelwortel, Vlier, Goudsbloem, Kamille, Munt, Rozemarijn en Salie.

 

winter cappuccino

Elfde nacht

Wie wil ik zijn?

Maand: november

Vragen: Hoe zie ik mezelf het komende jaar? Aan welke eigenschappen wil ik werken? Wat bewonder ik aan mezelf en wil ik behouden?

Rituelen: Reinig jezelf met wierook. Steek een smudgestick aan en verspreid de rook om je lichaam. Spreek eventuele wensen uit naar aanleiding van bovenstaande vragen.

Kruiden:

Kruiden die je sterken en zelfvertrouwen geven; Rode zonnehoed, Salie, Hondsdraf en Lavendel.

 

 

meditatie kaars

Twaalfde nacht

Levensvernieuwing

Maand: december

Vragen: Wat wordt jouw thema het aankomende jaar?

Ritueel: Lees je aantekeningen terug, blik terug op de afgelopen dagen. Zie je een overkoepelend thema waar mee je aan de slag kunt en wilt?

Sluit deze periode van heilige nachten af met rookkruiden!

Kruiden:

Kruiden die je de kracht geven om het komende jaar vol goede moed in te gaan; Hyssop, Tijm,  Goudsbloem, Brandnetel en Kaasjeskruid.