ROZENBOTTEL - ROSEHIP

Rozenbottels oogst je in de herfst. Ze zitten boordevol vitamine C en zijn geweldige ondersteuners bij een lagere weerstand en ze helpen je herstellen na ziekte. 

Je kunt alle bottels van wilde rozen gebruiken. Meest gebruikt zijn de hondsroos en de japanse rimpelroos (de mooie geurige rozen die je veel in perken ziet en grote brede bottels heeft). 

Oogst altijd met respect voor de natuur en op een schone plek. 

Je kunt de bottels oogsten en dan direct gebruiken. Wanneer je wat wilt bewaren om er nog langer van te genieten dan kun je de bottels ook drogen. Droog de bottels op een donkere, warme en goed luchtdoorlatende plek. Bewaar ze, als ze na enkele dagen goed droog zijn, in een afgesloten pot (niet van metaal, dit tast het vitaminegehalte aan).

In de rozenbottels zitten haartjes die irritatie in de keel kunnen veroorzaken. Laat de bottels dus heel bij het koken. Wanneer je ze op een andere manier verwerkt of in stukjes wilt drogen zorg dan dat je het binnenste van de bottel er uit haalt met een scherp mesje. 

BENODIGDHEDEN (voor 1 kop rozenbottelthee)

  • ongeveer 10 rozenbottels
  • 150 ml water
  • Eventueel wat agavesiroop om te zoeten
  • Emaille pan 

AAN DE SLAG

Doe de hele bottels in een pan met het water en breng dit aan de kook. Laat even een paar minuutjes koken en zet dan de warmtebron uit. Vervolgens laat je de bottels nog even 10 minuten trekken met de deksel op de pan. Daarna zeef je bottels af met behulp van een zeefje of kaasdoek in een theekopje. Druk de bottels voorzichtig wat uit.  Je kunt de thee eventueel nog wat zoeten met agavesiroop..

TIP: maak een grotere hoeveelheid thee en maak hier siroop van. Voeg dan aan 1 liter rozenbottelthee ongeveer 500-750  gram suiker toe en laat dit goed inkoken. Bewaar in een schone afgesloten fles in de koelkast.

ENJOY!

Wil je meer weten over hoe kruiden je kunnen ondersteunen tijdens de herfst en winter? Volg dan de Online Workshop Herfst & Winter! Klik hier voor meer informatie!