Kruidensiroop DIY

Een kruidensiroop is een heilzame drank op een basis van medicinale kruiden. Je kiest de kruiden naar gelang een klacht of je maakt een mooie mix van kruiden. Het is een mooie manier om de kruiden op een smakelijke manier binnen te krijgen, zeker bij kinderen is mijn ervaring. Wanneer ze beginnen te hoesten of zich niet lekker voelen dan geef ik ze altijd 2 tot 3 lepeltjes per dag om ze te ondersteunen. In mijn kruidensiroop doe ik eigenlijk altijd tijm, salie en een weerstandskruid zoals vlier of zonnehoed. Ze helpen het lichaam om het slijm af te voeren, te desinfecteren en algeheel te verzachten. Daarnaast geeft een weerstandskruid ze weer een boost om er boven op te komen. Een kruidensiroop kun je heel gemakkelijk zelf maken.

Wat heb je ervoor nodig?

  • 250 gedistilleerd water
  • ongeveer 25 gram gedroogd kruid (dit zijn ongeveer 2 handjes)
  • 100 gram suiker (mag iets meer zijn als je het echt een dikke siroopwil laten worden)
  • pannetje met deksel
  • een kom of een glas
  • trechter
  • zeef
  • een schoon en goed afsluitbaar flesje (liefst bruinglas)

We maken eerst een aftreksel van de kruiden. De kruiden gaan in een pan met het water (koud). Dan laat je dit een paar uur staan. Daarna ga je het brouwsel verwarmen. Verwarm het mengsel totdat het bijna aan de kook is. Dan zet je de kookplaat uit en doe je de deksel op de pan. Dit laat je zeker 30 minuten trekken. 

Dan zeven we het brouwsel af. Je zult zien dat je veel minder ‘water’ over is gebleven. Als het goed is houd je ongeveer 100 ml over. Je zeeft het af door een dunne zeef of kaasdoek in een kom. Daarna gaat het vocht weer terug in de pan (wanneer er nog kruiden in de pan zijn achtergebleven spoel je deze even om). Daarna gaan we het weer verwarmen. Doe de suiker erbij en wacht totdat deze is opgelost. Laat het een paar minuten inkoken en dan is je siroop klaar!

Giet de siroop met behulp van een trechter in een mooie schone fles en sluit hem af. Label de siroop met naam en datum waarop je hem gemaakt heb. Laat de siroop afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Het blijft ongeveer een paar weken goed. Blijf wel altijd goed ruiken en proeven. Indien het anders ruikt of smaakt mag je weer een nieuwe voorraad maken!

Gebruik: ongeveer 2 a 3 eetlepels per dag innemen

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.