Kleefkruid

Galium Aparine

Geschiedenis

In de oudheid noemde men kleefkruid ‘aparine’  wat verwijst naar ‘ vastgrijpen’ . Dit omdat de plant blijft kleven aan kleding of aan de vacht van dieren. Dit zorgt dan ook meteen voor de verspreiding van de plant. Later werd aparine dan ook de soortnaam van de plant. De gebrande wortel van de plant kan verwerkt worden tot koffie (net als de wortel van de Cichorei). Dit werd voornamelijk gedaan in bijvoorbeeld oorlogstijd toen ‘echte’ koffie schaars was. Van dezelfde wortel kan een mooie rode kleurstof getrokken worden.

Botanische omschrijving

Kleefkruid is 1 jarig maar is een echter woekeraar. Ze groeit graag in heggen en struiken. Kleefkruid heeft witte kleine witte bloemetjes die vanaf juni bloeien. De bladeren groeien 6-8 tallig in een krans om de stengel. Aan de bovenkant en om de randen zijn de bladeren bedekt met haakvormige stekelharen. De stengel is dun, vierkant en bedekt met eveneens stekelhaartjes. Kleefkruid heeft een dunne wortel.

Werking

Kleefkruid is een tonicum voor ons lymfatisch systeem. Ze werkt reinigend en ondersteund de nieren om stoffen af te voeren. Kleefkruid werkt dan ook urinedrijvend.

Uitwendig kunnen de verse planten op de beschadigde huid gelegd worden. Daarnaast kan kleefkruid, verwerkt in een olie of een zalf, helpen bij, met name droge, huidproblemen. Ze werkt reinigend, helend en brengt de huid tot rust.

Gebruik

Je oogst vanaf het voorjaar al mooi volwassen kleefkruid.

Inwendig gebruik

Je kunt kleefkruid inwendig innemen door de plantendelen te verwerken tot een sap. Aan de verse sappen wordt de meeste geneeskrachtige werking toegekend. Daarnaast kun je kleefkruid ook gebruiken in thee of maak een Standard Brew. Lees hier meer over in de recepten!

Uitwendig gebruik

Maak een mooie olie van kleefkruid door de kleefkruid in een mooie basis olie te laten trekken. Lees hoe je dit kunt doen in de recepten!

Daarnaast kun je vers kleefkruid gebruiken in noodgevallen op wondjes. Dit op eigen risico en niet bij kinderen!